Sådan fungerer lavenergiruder

Er din el- eller varmeregning mistænkelig høj, uden du mener, du bruger unødvendige mængder af energi? Hvis det er tilfældet hjemme hos dig, er dine ruder måske årsagen til problemet.

Med årene bliver dine ruders isoleringsevne svækket, og det har den uheldige konsekvens, at el- eller varmeregningen langsomt men sikkert skyder i vejret. Den bedste løsning mod dét problem er lavenergiruder.

Vores lavenergiruder er billige i pris, og de har som hovedregel tjent sig selv ind allerede efter tre år, fordi du efterfølgende sparer penge på varme og el. Det kan blive til en besparelse på cirka 3.000 kr. om året. Det regnestykke er beregnet ud fra et gennemsnitshus på 130 m2 med lige mange glasarealer fordelt mod de fire verdenshjørner.

 

Sådan fungerer lavenergiruder

Fordelen ved lavenergiruder er, at de på én og samme tid isolerer og lukker varme ind i huset. Energirudens indvendige glaslag er belagt med en usynlig metallisk belægning, som har en reflekterende virkning på varmen inde i huset, som du kan se i eksemplet til højre. Belægningen lukker derfor flere af solens varme stråler ind i rummet, end den slipper ud.

I slutningen af 1990´erne begyndte de første lavenergiruder at se dagens lys, og i dag er rudens effekt en standard, som vi alle får glæde af.

Som tommelfingerregel kan du regne med, at når en almindelig termorude mister for 300 kroner varme, så vil en lavenergirude kun miste for 100 kr.

En miljørigtig beslutning

Helt op til 7 % af Danmarks samlede energiforbrug ryger direkte ud af vores utætte og dårligt isolerede vinduer og døre. Hvis alle i Danmark valgte A-mærkede lavenergivinduer, ville landets samlede varmeregning altså blive 7 % mindre. Det svarer til den samlede danske el-produktion fra vindmøller – gange to.

A-mærkede lavenergiruder er som minimum energineutrale. Det betyder, at ruden mindst lukker lige så meget varme ind, som den lukker ud i fyringssæsonen, men et vindues konkrete energidata hænger naturligvis sammen med vinduets placering i forhold til solen.

Netop derfor tager regnestykket for et energineutralt vindue udgangspunkt i det gennemsnit, at husets vinduer er placeret 41 % mod syd, 33 % mod øst/vest og 26 % mod nord.

Hvis du vil spare penge på elregningen, holde på varmen og skifte til nye miljørigtige ruder, så kontakt os på telefon +45 2929 2957 eller send en mail til casper@meglas.dk